De ce se incalzeste laptopul?


Astă vară când erau căldurile cele mari laptopul meu mergea în reluare, adică atunci când jucam un joculeţ se încălzea de nu mai puteam sa ţin mâna stângă pe el, după care „crăpa”. După câteva zeci de minute revenea la normal dar pentru o perioada scurtă de timp şi iar făcea figuri după câteva minute.

Dacă aţi păţit  aşa ceva atunci cel mai probabil sa înfundat radiatorul coolerului. În acest sens aveţi două opţiuni, sa-l curăţaţi singuri sau să îl duceţi la un servis care se ocupă cu aşa ceva.

Cu puţină îndemânare, multă răbdare, multă atenţie, îl puteţi curăţa singuri. Aveţi nevoie de surubelniţe mici, în cruce de regula dar, s-ar putea să aveţi nevoie şi de şurubelniţe în stea sau hexagon. De preferabil de bună calitate deoarece e foarte neplăcut să stricaţi capul unui şurubel şi din cauza lui să nu puteţi curăţa laptopul sau şi mai rău să mergeţi la un centru unde sa nu vrea sa-l desfacă din această cauză.

Pentru laptopul meu ACER TravelMate 2410 am să pun şi câteva poze cu câteva explicaţii.

Pentru început folosim o faţă de masă de culoare alba pe care vom lucra. Este bine sa fie albă pentru a vedea toate piesele. O lampă de birou, o lavetă curata, cateva beţişoare de urechi şi un magnet pe care să strângem toate şurubelele.

Prima operaţie este sa deconectam alimentarea, de la priză sau de la baterie. Este bine ca după această operaţie să apăsăm butonul de pornire de câteva ori pentru a descărca condensatorii din laptop, este esenţial acest lucru deoarece aceştia pot înmagazina curent iar atingerea accidentală a cablajului cu şurubelniţa sau cu un obiect metalic poate face un scurt circuit ce poate deteliora laptopul.

Desfacem toate şuruburile care se vad dedesuptul laptopului, după care desfacem capacele unde se găsesc memoriile şi hard disk-ul. Scoatem aceste componente (hard disk-ul este prins şi el cu şuruburi iar memoriile au clame care trebuiesc comprimate pentru a le extrage ).

După această operaţie începem dezasamblarea propriuzisă a laptopului. Partea de jos este formată din două capace care pe lângă şuruburile pe care le-am desfăcut are clame care se prind una de alta. Aici trebuie să lucrăm cu mare precauţie, ruperea acestor clame va afecta rigiditatea laptopului.

O sa începem din faţă desfacerea lui prin inserarea unei surubelniţe între capace. Vom avea grijă să nu introducem şurubelniţa prea adânc pentru a nu deteliora cablajul sau alte componente (foto 1).

Tot acuma vom deconecta şi cablurile de la display, cel negru şi cel gri (foto 2). După ce vom termina de desfăcut cele două carcase va trebui să deconectăm mausul şi mufa tastaturii. Acestea sunt cu blocare şi se desfac prin tragerea înspre lungimea cablului a piesei care blochează cablul în mufa (foto 3). În acest moment putem detaşa tastatura, nu înainte de a desface surubelul. Şurbul de la tastatură are o dimensiune diferita de celelalte şi va trebui sa-l punem exact în acelaşi loc, un altul mai lung ar ajunge la cablaj şi s-ar putea să crape cablajul atunci cand vom folosi tastatura mai apăsat (foto 4 dreapta). Desfacem cablul de la disply şi cele doua şurubele  de la balamalele display-ului (foto 4 si 5). Acum vom detaşa carcasa de deasupra şi display-ul. Trebuie sa mai scoatem mufele de la difuzoare tot la această operaţie

Scoatem unitatea CD-ROM, aceasta e prinsă şi ea cu doua şurubele (foto 6 dreapta). După care vom desface întregul corp al coolerului, are 3 şurubele  (foto 6 stânga).

Vom curăţa coolerul, carcasa şi radiatorul procesorului (acesta nu se demontează)(foto 7,8)

După curăţare montam laptopul în ordine inversă demontării. Vom avea grijă de toate mulele, pentu a nu fi nevoiţi să mai desfacem laptopul înca o data. Mufe (foto 9).Această operaţie ar trebui repetată la anumite perioade de timp, eu am să îl desfac în fiecare an înainte de lunile de vara.  Am încercat şi alta metoda prin suflarea in fantele coolerului dar nu a dat rezultat, la acest model cred ca e singura solutie.

Mult succes!

1 comentariu (+add yours?)

  1. tuflurina
    Ian 24, 2011 @ 19:17:24

    Foarte bun articolul. Multumim de informatii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Top click-uri

  • Niciunul

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: